Wat wordt er bedoelt met een VLOW® borstweefsel behandeling?

VLOW® betekent Veno Lymfatisch Optimalisatie van het Weefsel.

 

Een borstweefsel behandeling duurt de eerste keer anderhalf uur.

Bij klachten is het advies om 3 behandelingen af te spreken, de aanbeveling is om de 3 a 4 weken.

Waarom geef ik borstweefsel behandelingen?

Het begon bij mijn moeder, zij heeft twee maal borstkanker gehad en in die tijd waren er nog geen preventieve behandelingen voor borstweefsel. 

Ook helpen de VLOW® behandelingen om de zwangerschap te bevorderen en borstvoeding beter te laten verlopen.

Gelukkig zijn er nu veel VLOW® borstweefsel therapeuten in Nederland en in België actief, die borstweefselbehandelingen geven.

Daardoor is er meer holistische informatie en aandacht voor borsten.

Heb je geen klachten dan worden de borstweefselbehandelingen 2x per jaar geadviseerd voor elke vrouw als zelfzorg.

Dankbaar dat ik borstweefsel therapeut ben en mijn missie mag uitdragen om vrouwen bewust te laten worden van hun borstgezondheid.

Ook heb ik de MSTR®, litteken behandeling gevolgd, zodat ik de eventuele aanwezige littekens ook mee kan behandelen.

"Zelfzorg en preventie", zijn de krachtwoorden voor borstgezondheid!

Ik ben lid van het VLOW®Kwaliteitsregister https://www.lifestreamvlowregistratie.nl/vlowkwaliteitsregister/

Met respect, veiligheid en zachtheid ben je bij mij in goede handen, je ontvangt de aandacht en de balans die je verdient!

 

Veel gestelde vragen (FAQ's)

Vragen voorafgaand aan een VLOW®-borstweefselbehandeling

Is er een minimumleeftijd om me te laten behandelen?

De borstweefselbehandelingen zijn mogelijk zodra je borsten hebt. Zeker als de borsten striae vertonen, pijnlijk aanvoelen of onregelmatigheden vertonen, is een bezoek aan een VLOW®-borstweefselbehandelaar aan te bevelen. Bij tijdelijk verhoogde spanning op het weefsel kan het beter zijn om de behandeling even uit te stellen. Bijvoorbeeld door groei, vlak voor de menstruatie, tijdens een hormoonbehandeling, tijdens of net na een zwangerschap en tijdens de lactatie (borstvoeding). De behandeling is dan namelijk gevoeliger en het weefsel is moeilijker te behandelen.

 

Tot welke leeftijd zijn behandelingen mogelijk?

Er is geen leeftijdsgrens. Integendeel, hoe ouder je bent hoe meer je borsten aan onderhoud toe zijn (hoe ouder je wordt, hoe meer afvalstoffen er zich in de meeste gevallen ophopen).

 

Maakt het uit of je grote of kleine borsten hebt?

Grote borsten vragen over het algemeen meer behandeltijd dan kleine borsten. Maar dat gaat niet altijd op want soms zitten er in kleinere borsten een heleboel plekken die behandeld willen worden die juist veel behandeltijd vragen.

 

Is de behandeling veilig en zonder risico’s?

De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt. Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan? Ga dan altijd eerst langs bij je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammogram te maken of verwijst je door naar een specialist. In alle andere gevallen kan elke vrouw gerust met de borstweefselbehandelingen beginnen. Het doel van de behandelingen is natuurlijk juist om klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd. Vertrouwen we iets niet, dan verwijzen we meteen door naar de huisarts.

Bij de borstweefselbehandelingen wordt veel minder kracht gebruikt dan dat de glasplaten uitoefenen tijdens een mammografie. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs operaties geen toename van de verspreiding van kankercellen veroorzaken. Aangezien operatief ingrijpen vele malen meer weefsel beschadigend is dan een mammografie, mag gesteld worden dat de VLOW®-behandelingen geen risico’s met zich meebrengen.

 

Hoe zit het met de privacy van de gegevens van cliënten?

De gegevens in het cliënt-dossier worden veilig bewaard volgens de AVG-norm (Algemene Verordening Gegevensbescherming) 15 jaar bewaard. De cliënt heeft altijd het recht om deze gegevens op te vragen, in te zien of om de gegevens te laten vernietigen. Elke therapeut is verplicht een AVG-verklaring te hebben.

 

Kan ik me laten behandelen na een borstverkleining?

Ja, dat kan prima als je postoperatieve klachten meer dan twee maanden verdwenen zijn.

 

Kan ik me laten behandelen met een borstimplantaat?

Nee, omdat implantaten van nature lekken en na verloop van tijd broos worden en spontaan kunnen scheuren, willen wij het risico niet nemen.

 

Voelen mijn borsten anders na de behandeling?

Door de behandeling wordt het weefsel zachter en daardoor voelen borsten voller. Ook kunnen je borsten meer eigen voelen.

 

Vragen over de VLOW®-borstweefselbehandeling

Hoe verloopt een behandeling?

Voor een consult wordt 60-70 minuten uitgetrokken; de behandeling zelf duurt 40-50 minuten. Na de anamnese en het voorgesprek begint de VLOW® borstweefselbehandeling met een fasciale rek. Dit is een soort warming-up die het bindweefselvlies van het bovenlichaam ontspant en ook van de spieren die eronder liggen. Daarna volgt een manueel onderzoek van de borsten en begint de borstweefselbehandeling zelf.

 

Is de behandeling gevoelig of pijnlijk?

De behandeling is pijnloos als je borsten volledig gezond en vrij van ontstekingen zijn. Zijn er ontstekingen en relatief veel toxines in het weefsel aanwezig, dan is de behandeling gevoeliger. We letten altijd op de gevoeligheid, maar dat voel zelf natuurlijk het beste aan; daarom word je gevraagd de pijn uit te drukken in een pijncijfer. We behandelen nooit boven pijncijfer 7. Handig om te weten: een gevoelige behandeling is een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn hangt af van de conditie en grootte van de borsten. De meeste cliënten hebben aan 3 behandelingen voldoende. Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig; soms is één behandeling voldoende. Bij klachten die door een arts gediagnosticeerd zijn als mastopathie, cysten of fibroadenomen is het meer regel dan uitzondering dat geadviseerd wordt een behandeltraject van meerdere behandelingen te volgen met een tussentijd van 3 à 4 weken.

 

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?

Wij adviseren cliënten die een behandeltraject volgen steeds met tussenpozen van 3 à 4 weken terug te komen. Aan vrouwen die hormonale klachten hebben, zoals gevoelige en gespannen borsten voor de menstruatie begint, wordt aangeraden in de eerste 2 weken na de menstruatie te komen voor de behandelingen, als de borsten het minst gevoelig zijn. Het borstweefsel is in deze periode toegankelijker.

Na een behandelreeks waarbij de klachten tot een minimum zijn gereduceerd, adviseren we cliënten terug te komen voor halfjaarlijkse controles om de conditie van het borstweefsel te blijven monitoren en dit in een optimale conditie te houden.

 

Vragen over de mogelijke reacties na de behandeling

Zijn er nawerkingen op de behandelingen?

De behandeling verhoogt de doorbloeding en voert afvalstoffen af. Zaten er veel ontstekingen, dan heb je met name bij de 1e behandeling (zgn. beginverergering) wat meer kans op nawerkingen. Vervelend, al zijn nawerkingen op zich een gunstig teken. Het lichaam reinigt en herstelt zich.

Andere veelvoorkomende reacties na een behandeling kunnen zijn: vermoeidheid, tijdelijk een verhoogde ontstekingsreactie, opgezette lymfeknopen lusteloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, onderrugpijn, sneller emotioneel, verminderde concentratie, extra transpiratie en lichaamsgeur.

De behandeling kan ook invloed hebben op je hormonale huishouding, daardoor is het mogelijk dat je vrijwel onmiddellijk na de behandeling een prettig, soms zelfs euforisch gevoel krijgt.

 

Wat betekent het als ik pijn heb na de behandeling?

Een vuistregel is: hoe meer pijn, ontstekingsreacties of klachten je na de behandeling ervaart, hoe harder je aan de behandeling toe was. Laat je niet door de ongemakken ontmoedigen of afschrikken en maak dan zeker een afspraak voor één of meer vervolgbehandeling(en). Meestal zijn er minder klachten na een vervolgbehandeling; de meeste afvalstoffen zijn dan immers al afgevoerd.